Cum cumperi jucarii sigure ? Una din marele bucurii ale celor mici, dar si a parintilor lor deopotriva este jocul. Si ce poate fi mai placut decat sa ii vezi pe cei mici jucandu-se cu niste jucarii frumoase, viu colorate. Perioadele dinaintea sarbatorilor de Paste sau de Craciun sunt cu siguranta perioade de varf de vanzari pentru comerciantii de jucarii si perioade de agitatie pentru parintii dornici sa le gaseasca pe cele mai frumoase, mai bune sau mai sigure. Voi stiti la ce anume trebuie sa fiti atenti atunci cand achizitionati o jucarie pentru cel mic ?

Cumperi jucarii sigure

Primul lucru pe care trebuie sa il luati in calcul este varsta copilului caruia i se ofera respectiva jucarie.
Jucariile trebuie sa aiba specificata pe ambalaj varsta pentru care sunt recomandate.

Cumperi jucarii sigure?
Cumperi jucarii sigure?

Oricat de dragute par, jucariile cu puf nu sunt deloc sigure pentru bebelusi.
Aceste tip de Jucarii prezinta risc de sufocare, acumuleaza praf, nu pot fi curatate corespunzator.

Periculoase sunt si jucariile care contin piese mici ce pot fi usor inghitite sau inhalate. Alte Jucarii periculoase pentru cei mici sunt cele care se pot trage cu ajutorul unor sfori sau cordoane lungi (exista risc de sufocare).

Cumperi jucarii sigure?
Cumperi jucarii sigure?
Cumperi jucarii sigure?

De asemenea, pana in jurul varstei de 4 ani este bine sa evitam jucariile cu magneti pentru a evita riscul producerii unei ocluzii intestinale.

Jucariile trebuie sa fie conforme cu standardul EN71 (standard ce include 13 sub-capitole).

Cu alte cuvinte, jucariile trebuie sa fie rezistente la stres mecanic, adica sa nu se rupa usor, iar piesele rezultate cand jucaria se rupe sa nu prezinte margini ascutite, materialul sa nu ia foc usor, vopseaua cu care jucariile sunt colorate nu trebuie sa contina substante chimice precum plumb, cadmiu, mercur, hidrazina, acrilamida etc.

Mare atentie la jucarii de tip Slime, unele dintre acestea fiind incluse pe lista celor mai periculoase jucarii de catre expertii in domeniu.

Cumperi jucarii sigure?
Cumperi jucarii sigure?

Bagatul jucariilor in gurita este o modalitate de cunoastere pentru cei mici, asa ca aceste teste mecanice si de compozitie chimica sunt extrem de iportante pentr a evita riscul de ranire, de sufocare sau de inoxicare cu substante periculoase (mare atentie si in privinta jucariilor din lemn care pot fi vopsite cu substante extrem de toxice, in ciuda claimului ecologic al produsului).

In cazul in care in familie sunt doi copilasi de varste diferite, trebuie sa fim atenti ca jucariile celui mare sa nu fie potential periculoase pentru cel mic sau sa nu fie la indemana celui mic.

Jucariile provenite de la producatori recunoscuti din Uniunea Europeana sunt testate de laboratoare specializate precum TUV, Intertek, SGS, QIMA.

Este foarte important sa ne interesam care este tara de provenienta a jucariilor pe care le oferim celor mici, deoarece producatorii care nu apartin Uniunii Europene s-ar putea sa nu respecte standardele de siguranta in acest domeniu.

Jucariile trebuie sa prezinte obligatoriu marcajul CE, sa aiba instructiuni in limba romana si sa aiba specificata varsta pentru care sunt recomandate.
Jucariile electronice trebuie sa fie conforme cu mai multe standard de siguranta precum LVD (Low Voltage Directive), EMC (Testul Compatibilitatii Electromagnetice), RoHS (Restriction of Hazardous Substances Directive), and RED (Radio Equipment Directive).

Cumperi jucarii sigure?

Cumperi jucarii sigure atunci cand indeplinesc standardul EN 71:

  • EN 71-1: Proprietati mecanice si fizice;
  • EN 71-2: Flamabilitate;
  • EN 71-3: Specificatii referitoare la migrarea unor anumite elemente;
  • EN 71-4: Seturi pentru experimente chimice si activitati inrudite;
  • EN 71-5: Jucarii chimice (seturi) altele decat seturile de experimente;
  • EN 71-6: Simboluri grafice pentru marcajul atentionarilor de varsta;
  • EN 71-7: Vopsea pentru pictat cu degetele;
  • EN 71-8: Leagane, tobogane si alte Jucarii pentru activitati de interior sau exterior pentru utilizare domestica;
  • EN 71-9: Substante chimice organice- Obligatoriu;
  • EN 71-10: Substante chimice organice– Preparare si extragere esantioane;
  • EN 71-11: Substante chimice organice: Metode de Analiza;
  • EN 71-12: N-nitrosamina si substante N-Nitrozatable;
  • EN 71-13: Jocuri de tip Board Game olfactorii, gustative sau jocuri cosmetice.

Iată căteva din cele mai recente alerte RAPEX (alertele emise de asociațiile de protecție a consumatorilor din Uniunea Europeană):

 

  1. Păpușă bebeluș

    Materialul plastic al capului păpușii conține o concentrație excesivă de bis (2 etilhexil) ftalat (DEHP) (valoare măsurată până la 29.3% din greutate). Acest ftalat poate dăuna sănătății copiilor, provocând posibil daune sistemului lor reproducător. Produsul nu respect regulamentul REACH.

Acum, echipati cu aceste informatii, alegerea jucariilor va fi mult mai simpla!