Standarde de siguranta patuturi de copii


In 2009, un baietel din Scotia, in varsta de 1 an, a fost asezat in patut pentru somnul de noapte de catre mamica sa in jurul orei 8:30 seara. La ora 10:30, mamica a mers sa verifice copilasul si a constatat ca acesta nu mai respira.
Copilul alunecase in partea laterala a patutului, in golul dintre saltea si marginea acestuia, cu fata in jos. Rezultatul acestui accident a fost decesul copilasului prin asfixie, obstructive mecanica a cailor respiratoria superioare. Medicul legist a concluzionat ca acest deces putea fi evitat. Dupa acest accident, firma producatoare a respectivului model de patuturi a facut modificarile necesare astfel incat asemenea situatii sa nu se mai repete. De aemenea, detinatorii respectivului model periculos au primit de la producator o bandeleta metalica necesara pentru conectarea celor doua jumatati ale piciorului patutului, astfel incat respectivul tip de accident letal sa nu se mai poata produca.

Sursa: Gaunt A, Trading Standards, Fife, Scotland, CUPAR, 11 Aprilie 2013
https://www.scoutcourts.gov.uk/opinions/2013FAI9.html

Statistici referitoare la accidentele produse din cauza unui patut:

  • Baza Europeana de Accidentari (IDB) indica faptul ca anual in cele 28 de State Membre, se produc aproximativ 3500 de accidentari ale copiilor cu varsta intre 0-4 ani a caror cauza sunt patuturi de copii. Aceste accidente sunt suficient de serioase incat sa impuna o vizita la Departamentul de Urgenta a unui spital.
  • In Statele Unite ale Americii au fost raportate 110 accidente produse din cauza unor patuturi cu margini glisante. Rezultatul acestor raportari a dus la retragerea de pe piata a 2.1 milioane de patuturi cu margini glisante) Sursa: U.S Consumer Product Safety Comission, 2013, Crib Information Center Washington, DC: U.S. Consumer Product Safety Comission. Available online at: https://www.cpsc.gov/Safety-Education/Safety-Education-Centers/cribs/
  • In Statele Unite patuturile sunt responsabile de cele mai multe decese produse din cauza unui produs pentru copii. Mii de copii sufera accidentari suficient de grave incat sa neceite prezentarea la Deartamentul de Primiri Urgente a unui spital.

Ce tip de accidentari se pot produse din cauza unui patut?

  • Designul patutului poate conduce la accidente de tip strangulare sau sufocare, putand rezulta goluri in care copii pot cadea si se pot bloca. Daca ramane un spatiu mai mare de 2 degere intre saltea si marginea laterala a patutului, capsorul copilului poate fi prins in golul respective, rezultand sufucarea acestuia.
  • Jucariile pentru patut prezinta la randul lor pericol de sufocare. Indepartati toate jucariile de patut de tipul caruselelor mobile sau asemenatoare atunci cand copilasul se poate ridica in manute si genunchi si le poate trage in jos (aproximativ in jurul varstei de 5 luni).
  • Nu atarnati niciodata cordoane, funde sau sfori in patut. Suzetele nu trebuie sa fie niciodata atasate de lanturi care pot produce strangularea copilului.
  • In anul 2010 Comisia Europeana a recunoscut riscurile pe care le poate prezenta un patut pentru copii si a adoptat o decizie privitoare la stabilirea unor standard de siguranta pentru saltelele de patut, tururile de pat, sacii de dormit, patuturile suspendate si paturicile pentru cei mici. (Official Journal of the European Union 6/7/2010. 2010/376/EU https://eur-lex.europa.eu/LEXUriServ.do?uri=OJ:L:2010:170:0039:0048:EN:PDF)

La ce trebuie sa fim atenti cand cumparam un patut

  • Conformitatea cu Standardul European EN 716-1:2008– Patuturi pentru copii si patuturi pliante pentru uz domestic (acest standard trebuie sa apara in Manualul Produsului).
  • Un patut sigur are un design care nu permite copilasului sa cada cu usurinta, sau sa isi prinda capsorul intre barele sale. Saptiul dintre barele patutului din lemn nu trebuie sa fie mai mare de 6 cm.
  • Adancimea patutului nu trebuie sa fie mai mica de 50 cm (masurata de la marginea superioara a saltelei pana la marginea de sus a patutului), iar baza patutului, fara saltea trebuie sa se afle la o dstanta de cel putin 60 cm fata de marginea de sus a patutului, astfel incat cel mic sa nu se poata catara cu usurinta si cadea din patut.
  • Baza patului trebuie sa fie ferma si stabila.
  • Salteaua trebuie se se potriveasca perfect, astfel incat sa nu ramana un spatiu mai mare de 2 degete intre marginea patutului si altea.
  • Asgurati-va ca salteaua este una certificate medical.

Atunci cand copilasul depaseste inaltimea de 89 cm, el trebuie mutat din patut ntr-un pat de varsta mai mare.

Standarde de siguranta patuturi de copii